Монтесори занимания с  карти с жизнен цикъл на пеперуда

Наскоро бях в Деня за родители в детската градина. Имах около 30-40 мин., в които да занимавам децата. Дълго мислих какво е подходящо за 3- годишни деца, въпреки че си имам едно такова в къщи. Накрая направих следното:
Всички деца обичат животните, а почти не познавам човек, който да не се радва на красивите шарки на пеперудите, затова разпечатах карти с развитието от яйце до пеперуда.

Монтесори карти с жизнен цикъл на пеперуда

Монтесори материал карти с жизнен цикъл на пеперуда

Кратка приказка

Когато отидох при децата, заедно седнахме на килимчето и им разказах кратка историйка, показвайки картите.
Имало едно време едно малко листенце в гората. На него кротичко спяло едно маалко яйчице (показвам картата с яйцето). Един понеделник след като изгряло слънцето и напекло листенцето от яйчицето се излюпила една малка гъсеница (показвам картата с гъсеницата). Тя била много, много гладна и веднага тръгнала да си търси храна. Гъсеничката изяла едно листо (показах едно листо), но все още била гладна, затова видяла 2 ябълки и веднага се втурнала да ги яде. После все още била гладна и похапнала 3 банана. Дните минавали, но гъсеничката все искала да яде и да яде. Вече било четвъртък и тя видяла 4 гроздови зрънца и похапнала и от тях. В петък решила да си хапне 5 орехови ядки и ставала все по-голяма и дебела. В събота гъсеничката се заела за работа и си направила малка къщичка под едно листенце, която се казва какавида (показвам картата с какавидата). Минала цяла седмица и от какавидата се показала една много красива пеперуда (показвам картата с пеперудата).

Фина моторика

Децата искаха да пипнат картата, всички казаха, че много харесват пеперудите и им обясних, че щом толкова им харесва, сега ще има изненада за тях и ги помолих да седнат на масичките си. Предварително бях разпечатала и изрязала хартиени пеперуди и цветни парченца, които да лепят.
Всяко детенце си залепи цветните парченца с лепило за пеперудата, а после минах и заедно залепихме с тиксо по едно от тези пухкави телчета.

Монтесори карти с жизнен цикъл на пеперуда

Монтесори материал карти с жизнен цикъл на пеперуда

Монтесори карти с жизнен цикъл на пеперуда

Монтесори материал карти с жизнен цикъл на пеперуда

 

Лека физическа активност

Децата веднага почнаха да обикалят из стаята, карайки пеперудите да пърхат с крилца.


Показах им също как могат да ползват Монтесори картите с жизнен цикъл на пеперудата и им ги оставих в групата 🙂