Девизът на педагогиката на Монтесори е „Помогни ми да се справя сам!“

Методът Монтесори може да ни помогне във възпитанието на детето от най-ранната му детска възраст. Създаден е въз основа на откритията на д-р Мария Монтесори, италиански лекар и възпитател. Той е многократно изпитан и се прилага успешно над 100 години. Изключително е популярен и широко прилаган в цял свят (98 страни). Най- убедително са залегнали идеите на Монтесори в Скандинавските държави, Австралия, Африка, Индия, Китай, САЩ, Канада. Сега по света има над 20 000 училища, хиляди са и детските градини Монтесори в света. У нас също има вече доста учебни заведения, в които се обучава по този метод.

Заради огромния си принос към съвременното образование, Мария Монтесори е номинирана три пъти последователно за Нобелова награда.

Причини да изберем метода Монтесори

Главното във философията на Монтесори е детето. В специална среда то усъвършенства своето физическо състояние, формира моторни и сензорни навици, съответстващи на възрастта му, придобива навици на базата на собствения опит. Педагогът само го наблюдава и създава среда, в която то да може да се развива. Основните принципи на метода на Монтесори са свободата и личният избор на детето.

Девизът на педагогиката на Монтесори е: “Помогни ми да се справя сам!”.

montesori_materiali_4Методът се основава главно върху развиването на усещанията. Чрез привлекателни материали за свободните и индивидуални дейности, детето укрепва своето зараждащо се „Аз“. Малките развиват креативност, умения за разрешаване на различни проблеми, критическо мислене и умения за оптимално разпределение на времето, за да могат след това като пълноценни личности да внесат своя принос към обществото и околната среда.

Методът Монтесори е система от три компонента: среда, дете и учител.

МонтесориПодготвената среда е внимателно планирана, както физически, така и психологически. Учителят е част от нея. Той не стои в центъра й, а индиректно участва в процеса. Педагогът е архитектът на средата. Той я пригажда към децата.
Детето е по-независимо, има свободен избор в тази среда.
Когато днешните родители разберат какво е методът Монтесори, те наистина го оценяват, защото всички ние се притесняваме за това дали децата ни са отговорни, самостоятелни и съсредоточени. Методът Монтесори се занимава с тези проблеми като помага децата да развият чувство за отговорност още в ранна възраст, да разберат че всеки има своето място в този свят и е важно да го пазим.

Ето няколко материали, които са полезни на децата за развитие на умения по метода „Монтесори“.

Коя е Мария Монтесори?

Мария Монтесори

Мария Монтесори

Монтесори е родена на 31.08.1870г. в Италия. Мария Монтесори завършва техническо училище, въпреки че в онези години това не е обичайно за момичетата. В последствие решава, че иска да учи медицина и влиза в университета в Рим – специалност медицина. Там Мария се среща с голяма враждебност и тормоз от страна на някои студенти и преподаватели по медицина, само защото е жена. Още в първата година обаче Монтесори печели академична награда, а през 1895 г. си осигурява позиция като асистент в болница, набира трупа клиничен опит. В последните си две години тя учи педиатрия и психиатрия, и работи в педиатричната кабинет и служба за спешна помощ, като става експерт в педиатрията. Монтесори е завършва Университета на Рим през 1896 г., като доктор по медицина. Тя работи като асистент в Университетската болница и започна частна практика.
От 1896-1901, Монтесори работи с деца с форма на умствена изостаналост, болест или инвалидност. Веднъж по време на обяда Мария Монтесори вижда как децата събират старателно трохи от пода и тогава осъзнава, че те нямат играчки с които да играят и това е техният начин чрез ръцете си да развиват своя мозък.
През 1906 Монтесори е поканена да следи за грижите и възпитанието на група деца на семейства с ниски доходи в квартал Сан Лоренцо в Рим. Тъй като Монтесори се интересува от прилагането на методите си при деца без проблеми, тя приема.

Там тя наблюдава много внимателно поведението на малките деца. Забелява моменти на дълбока концентрация в заниманията на децата, повторения на действия, които ги интригуват. Там децата са имали свободен избор на дейността, с която се занимават и Монтесори забелязва, че те показват по-голям интерес в практическите дейности и материали, отколкото в играта с играчки, предвидени за тях, и са били изненадващо немотивирани от сладкиши и други награди. С течение на времето, тя вижда как се появява спонтанна самодисциплина.
Въз основа на наблюденията си, Монтесори реализира редица практики, които в последствие са лесно разпознаваеми в методът Монтесори. Тя заменя на тежките мебели с леки детски мебели за да могат децата да ги местят, материалите за деца се поставят на ниски и достъпни рафтове. Тя разширява обхвата на практическите дейности като метене и лични грижи да включва голямо разнообразие от упражнения за грижи за околната среда и за себе си, включително и аранжиране на цветя, измиване на ръцете, гимнастика, грижи за домашни любимци, и за готвене.